lunes, 2 de febrero de 2009

Res visendae

Detectiu: etimològicament ve del verb llatí detego, detexi, detectum: descobrir, destapar = de + (tego, texi, tectum: cobrir, tapar protegir): teula, protegir i detectiu tenen el mateix origen!
investigar. Verb relacionat amb el substantiu vestigio i de vestigium: “huella” del peu i de vestigo, -avi, -atum: seguir les d’algú.

Documentació: conjunt de documents, o bé, acció de documentar-se o informar-se; es relaciona etimològicament amb el verb doceo, docui, doctum: ensenyar, educar. De la mateixa arrell deriven docència, dòcil, doctrina, docte, doctor…

Nulla dies sine linea: cap dia sense (escriure) una línia. Frase que va dir Plini. Es referix a la necessitat de practicar diàriament qualsevol disciplina.

Agenda: les coses que han d’endur-se’n, portar-se a terme. Forma d’obligació del verb ago: endur-se’n, portar a terme, fer.

Fragment: fragmentum derivat de frango, fregi, fractum: trencar; fragment: un tros;
fracció: porció; fractura; frágil: fácil de trencar.

Memorando: les coses que han de recordar-se.

Excavació: excavatio derivat de excavo, -avi, -atum: excavar, compost per ex (moviment de l’interior a l’exterior) i del verb simple cavo: cavar, amb l’arrell de cavus; caverna: cova.

No hay comentarios: