martes, 16 de febrero de 2010

Els mesos del any i altres curiositats.

Setembre, Octubre, Novembre, Decembre: Ròmul va dividir l’any en deu mesos lunars: Martius, Abrilis, Maius, Iunius, Quintiliu, Sextilis, September, October, November i December (= 305 dies). Numa Pompili va afegir al final de l’any dos mesos Ianuarius i Februarius (= 355 dies) i cada dos any intercalaven un mes pel desfasament solar. Cèsar va fer la reforma definitiva. Després el mes Quintilis es va denominar Iulius i Sextilis, Augustus en honor a Juli Cèsar i August, respectivament.


am/pm (ante meridiem / post meridiem): expressions referides a períodes concrets del dia signifiquen abans del migdia i després del migdia.


Calendari: prové de kalendae, el nom que rebia el primer dia del mes. Ad kalendas graecas: els romans l’utilitzaven per a referir-se a quelcom que mai no es duria a terme, ja que els grecs no tenien kalendes.


Sesta: ve de l’hora sexta, que coincidia amb el repòs del migdia.


Batxillerat: remunta al llatí de l’Edat Mitjana. Qui finalitzava els seus estudis era recompensat amb una corona de llorer (laurus) que contenia baies (bacca) com a símbol d’haver aconseguit els fruits después del periode d’estudi. Així, doncs, el significat original és el següent: baccalaureatus = llorejat amb baia. Batxiller no és més que una forma reduida.


Universitat: els components llatins són unus i verto (convertir, tornar-se). Universitat = convertit en u, ja que les primeres universitats a l’Edat Mitjana eren asociacions d’alumnes i professors amb una meta comuna i única.


Semper paratus / Semper fidelis / Defensor fortis: lemes de les institucions militars dels Estats Units d’Amèrica, Coast Guard, Marine corpus, Air Force Security Force, respectivament.


Calculadora/ computadora/ ordenador/ digital: calculus: petit còdol (a l’escola s’aprenia a comptar amb còdols i amb els dits (digitus). Computus: càlculo, compte. Ordinator: organitzador.

No hay comentarios: